表 紙 |
は じ め に |
目 次 |
【調 査 報 告】 Investigation Articles |
|
1 市販北海道産ミネラルウォーターの含有成分の特徴
高野敬志
1 Componential Characteristics of Commercially Available Mineral Waters in Hokkaido
Keishi TAKANO
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 1 |
|
2 北海道におけるマーケットバスケット方式による日常食中の放射能調査(2017-2023年)
市橋大山・青柳直樹・吉田優也
2 Radioactivity Survey of Total Diet by the Market Basket Method in Hokkaido, 2017-2023
Daisen ICHIHASHI, Naoki AOYANAGI and Yuya YOSHIDA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 11 |
|
3 2023年の北海道の7観測地点における花粉飛散量調査
―全観測地点でシラカバ花粉捕集数が少なかった年について―
武内伸治・平島洸基・柿本洋一郎・髙橋正幸・藤本 啓・半澤拓也・長尾美穂・日下弘之・木村卓郎・
熊田洋行・若松健司・中島千歳・山本弦太・池崎智美・西方敏之・本間瑞生・野原佑太・菊池英次・
古田雅弘・竹田豊輝・藤原加七絵・後藤江里奈・松井秀明・渡辺淳一・玉手直人・鈴木瑛登・川向清志郎・
島田康裕・若森吉広・早川善美・矢田部あかね・杉本麻梨琴・石川智明
3 Survey of Airborne Pollen in Seven Monitoring Stations in Hokkaido, Japan in 2023:
The Year When Low White Birch Pollen Counts Were Observed in All the Stations
Shinji TAKEUCHI, Koki HIRASHIMA, Youichirou KAKIMOTO, Masayuki TAKAHASHI,
Toru FUJIMOTO, Takuya HANZAWA, Miho NAGAO, Hiroyuki KUSAKA, Takurou KIMURA,
Hiroyuki KUMADA, Kenji WAKAMATSU, Chitose NAKASHIMA, Genta YAMAMOTO, Tomomi IKEZAKI,
Toshiyuki NISHIKATA, Mizuki HONMA, Yuta NOHARA, Eiji KIKUCHI, Masahiro FURUTA,
Toyoki TAKEDA, Kanae FUJIWARA, Erina GOTOU, Hideaki MATSUI, Junichi WATANABE,
Naoto TAMATE, Eito SUZUKI, Kiyoshiro KAWAMUKAI, Yasuhiro SHIMADA, Yoshihiro WAKAMORI,
Yoshimi HAYAKAWA, Akane YATABE, Mariko SUGIMOTO and Tomoaki ISHIKAWA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 19 |
|
4 2020年度から2023年度における北海道産加工食品中のアレルギー物質のモニタリング検査について
細川 葵・今野綾乃・孝口裕一・青塚圭二・鈴木智宏・菅野陽平
4 The Monitoring Test for Allergenic Materials in Processed Foods Produced in Hokkaido in Fiscal Years
from 2020 to 2023
Aoi HOSOKAWA, Ayano KONNO, Hirokazu KOUGUCHI, Keiji AOTSUKA, Tomohiro SUZUKI
and Yohei SUGANO
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 25 |
|
【ノ ー ト】 Notes |
|
1 北海道内の水道水質検査機関を対象としたハロ酢酸類の外部精度管理
高野敬志・大塚 侑
1 Round Robin Test for Determination of Haloacetic Acids at the Tap Water Quality Inspectional Laboratories
in Hokkaido
Keishi TAKANO and Yu OTSUKA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 31 |
|
2 食中毒の原因となる植物性自然毒の化学的分析法に関する研究
―植物性自然毒の多成分一斉分析法の検討―
髙橋正幸・佐藤正幸・柿本洋一郎・平島洸基・武内伸治
2 Study on Chemical Analysis Methods of Phytotoxins Causing Food Poisoning: Development of Simultaneous
Determination of Phytotoxins
Masayuki TAKAHASHI, Masayuki SATO, Youichiro KAKIMOTO, Koki HIRASHIMA and Shinji TAKEUCHI
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 37 |
|
3 有毒植物の関与する食中毒事例における遺伝子検査による鑑別法導入の検討
平島洸基・武内伸治・髙橋正幸
3 Study on Gene Testing Method Introduction in the Food Poisoning Cases of Participate of the Poisonous Plants
Koki HIRASHIMA, Shinji TAKEUCHI and Masayuki TAKAHASHI
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 43 |
|
4 アレルギー物質含有検査のウエスタンブロット結果に画像解析技術を活用するための検討
菅野陽平・細川 葵・今野綾乃
4 Investigation of the Use of Image Analysis Technology for Western Blot Results of Tests Containing Allergenic
Substances
Yohei SUGANO, Aoi HOSOKAWA and Ayano KONNO
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 49 |
|
5 カラムへのライナー装着によるトウモロコシ加工食品からのDNA抽出迅速化
今野綾乃・細川 葵・菅野陽平
5 Rapid DNA Extraction from Maize Processed Foods by Attaching a Liner to the Column
Ayano KONNO, Aoi HOSOKAWA and Yohei SUGANO
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 55 |
|
6 LC-MS/MSを用いた牛尿中における2,8-ジヒドロキシアデニンの分析
藤井良昭・鈴木省吾・鈴木竹彦・上田友紀子・大前詩穂・青柳直樹・西村一彦
6 Determination of 2,8-Dihydroxyadenine in Cattle Urine Using LC-MS/MS
Yoshiaki FUJII, Shogo SUZUKI, Takehiko SUZUKI, Yukiko UEDA, Shiho OMAE, Naoki AOYANAGI
and Kazuhiko NISHIMURA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 61 |
|
7 LC-MS/MSを用いた農産食品及び農産加工食品を対象とした不揮発性アミン類の分析法の開発
上田友紀子・藤井良昭・大前詩穂・青柳直樹・西村一彦
7 The Development of Analysis Method of Nonvolatile Amines in Agricultural Food and Agricultural Processed
Food Using LC-MS/MS
Yukiko UEDA, Yoshiaki FUJII, Shiho OMAE, Naoki AOYANAGI and Kazuhiko NISHIMURA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 65 |
|
8 昆虫食に含まれる不揮発性アミン類の分析
上田友紀子・藤井良昭・大前詩穂・青柳直樹・西村一彦
8 Analysis of Nonvolatile Amines in Insect Food
Yukiko UEDA, Yoshiaki FUJII, Shiho OMAE, Naoki AOYANAGI and Kazuhiko NISHIMURA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 69 |
|
9 弱酸性次亜塩素酸水の多包条虫卵に対する影響(補足データを加えた再解析)
孝口裕一・松山紘之・日高正人
9 Influence of Slightly Acidic Hypochlorous Acid against Echinococcus multilocularis Eggs (Reanalysis with
Supplemental Data)
Hirokazu KOUGUCHI, Hiroyuki MATSUYAMA and Masahito HIDAKA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 73 |
|
【資 料】 Miscellaneous |
|
1 北海道近海産魚介類中の総水銀濃度の実態調査(第7報)(2021-2023年度)
大前詩穂・藤井良昭・上田友紀子・加賀岳朗・青柳直樹・西村一彦
1 Monitoring Studies of the Total Mercury Concentration in Coastal Fish and Shellfish in Hokkaido (Part 7)
(Fiscal Years 2021-2023)
Shiho OMAE, Yoshiaki FUJII, Yukiko UEDA, Takero KAGA, Naoki AOYANAGI and Kazuhiko NISHIMURA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 75 |
|
2 北海道における感染症発生動向調査について(2023年)
川代愛梨・田宮和真・高津祐太・山口宏樹
2 Report of Infectious Disease Surveillance in Hokkaido, 2023
Airi KAWASHIRO, Kazuma TAMIYA, Yuta TAKATSU and Hiroki YAMAGUCHI
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 77 |
|
3 2023年度の北海道における感染症流行予測調査結果(百日咳、破傷風、ジフテリア)
佐藤 凜・落合崇浩・小川恵子
3 National Epidemiological Surveillance of Pertussis, Tetanus and Diphtheria in Hokkaido in Fiscal Year 2023
Rin SATOH, Takahiro OCHIAI and Keiko OGAWA
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 95 |
|
4 2023年度の北海道における感染症流行予測調査結果(ポリオ、麻疹、風疹、インフルエンザ)
櫻井敦子・三津橋和也・渡 慧・大久保和洋・長野秀樹・駒込理佳
4 Surveillance of Vaccine-preventable Diseases in Hokkaido in Fiscal Year 2023 (Polio, Measles, Rubella
and Influenza)
Atsuko SAKURAI, Kazuya MITSUHASHI, Kei WATARI, Kazuhiro OKUBO, Hideki NAGANO
and Rika KOMAGOME
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 99 |
|
5 北海道で実施した寄生虫同定検査の状況について(2009-2023年度)
日高正人・後藤明子・孝口裕一・山野公明
5 Current Status of Identification Test of Helminth Conducted in Hokkaido (Fiscal Years 2009-2023)
Masahito HIDAKA, Akiko GOTO, Hirokazu KOUGUCHI and Kimiaki YAMANO
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 105 |
|
6 ダニ媒介回帰熱病原体遺伝子検査のための陽性対照合成
伊東拓也
6 Synthesis of a Positive Control for the Borrelia miyamotoi Disease PCR Test
Takuya ITO
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 107 |
|
【他誌発表論文】 Summaries of Papers ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 109 |
|
【報 告 書 等】 Summaries of Reports ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 115 |
|
【学 会 発 表】 Titles of Speeches at Scientific Meetings ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 117 |
|
【投 稿 規 定】 |
|
あ と が き |
|